DRUMUL POVEȘTILOR – Călătorie interculturală
Comunicat de presă
Cluj Napoca, 01.03.2025
Asociația TRIPLU START anunță lansarea unui proiect educațional dedicat copiilor și tinerilor din județele Cluj și Constanța, menit să promoveze diversitatea culturală și dialogul intercultural prin metode inovatoare și interactive.
Printr-un joc educativ special creat pentru a familiariza participanții cu tradițiile, poveștile și valorile culturale ale comunităților română, maghiară, romă și turco-tătară, copiii și tinerii vor avea ocazia să învețe într-un mod interactiv și captivant.
Pe parcursul a șase luni, în perioada 1 martie – 31 august 2025, proiectul va include organizarea a peste 20 de sesiuni de joc în școli și spații publice, și desfășurarea unei tabere educaționale de 5 zile, în care 20 de copii vor experimenta direct diversitatea culturală. În total, inițiativa va implica 300 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani.
Scopul proiectului este de a combate stereotipurile și prejudecățile de la o vârstă fragedă și de a oferi tinerilor oportunități de învățare prin experiențe reale de interacțiune multiculturală.
Prin joc, participanții vor înțelege mai bine moștenirea culturală proprie și a celor din jur și vor învăța să aprecieze diversitatea ca pe un element de îmbogățire personală și socială.
Bugetul total al proiectului este de 104.805 lei.
Proiectul „Drumul poveștilor – călătorie interculturală” este derulat de Asociația TRIPLU START și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation.
Despre Asociația TRIPLU START
Înființată în martie 2023, Asociația TRIPLU START are misiunea de a contribui la bunăstarea comunității prin activități educative, recreative și de dezvoltare personală. Sub sloganul „Alternative sănătoase de petrecere a timpului liber”, asociația implementează programe care promovează conectarea socială, lectura, mișcarea, respectul pentru natură și dezvoltarea competențelor practice și digitale, în special în comunitățile rurale cu resurse limitate.
Prin inițiativele dezvoltate în comunitate, Asociația TRIPLU START își propune să creeze oportunități de învățare și dezvoltare pentru copii și tineri, sprijinindu-i să exploreze și să valorifice diversitatea culturală, inovația și incluziunea socială.
Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca focus:
- creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
- dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.
Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.